Všechny články

Čína včera vyslyšela opakované žádosti Západu a udělala krok směrem k regulérní tržní ekonomice, když po deseti letech uvolnila kurs své měny k dolaru. Až se dnes otevřou burzy, bude jeden dolar stát 8,11 jüanu. Dosud to bylo 8,28 za dolar. Čína svoji měnu zhodnotila zatím jen o symbolická dvě procenta. Podle některých amerických expertů je však "lidová měna" podhodnocena vůči té americké až o 40 procent.

Ministerský předseda Paroubek avizoval před cestou do Číny, že se chce zaměřit na hospodářská témata. Na dotírání novinářů, zda hodlá otevřít otázku lidských práv, odpovídal mlhavě. Nakonec je snad zmínil v rozhovoru s premiérem Wen Ťia-paem, ale co vlastně řekl, nepatří prý na veřejnost.

PEKING - Finanční skupina PPF získala pravděpodobně svou první zakázku v Číně. Podle neoficiálních informací uspěla v tendru na odkup balíku špatných úvěrů v přepočtu za 600 milionů korun od jedné z čínských konsolidačních agentur. Novinářům to řekl vedoucí české pobočky PPF v Pekingu Jan Blaško. Dodal, že oficiální výsledky mají být známy během několika dnů.

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.