Nainstalujte si do Windows čínská písma!

27.09. 2005 Názory a zkušenosti čtenářů
INSTALACE PODPORY PRO ČÍNŠTINU VE WINDOWS XP

CO BUDETE K TOMU POTŘEBOVAT 1) 230 MB prostoru na vašem počítači 2) instalační CD Windows XP

JAK NA TO

1) Start → Ovládací panely → Místní a jazykové nastavení 2) Jazyky → Nainstalovat soubory pro jazyky východní Asie → OK 3) vložte instalační CD do mechaniky → OK 4) potřebujete 230MB volného místa na disku → OK. 5) restartovat počítač → OK

To je vše! Nyní se vám v aplikacích jako např. Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Internet Explorer atd. budou zobrazovat čínské znaky.

Martin Kříž
martin.kriz@cinsky.cz

Další články

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.