Všechny články

Když současný čínský prezident Si Ťin-pching před deseti lety nastupoval do čela ČLR, nebylo o něm možné seriózně psát. „O jeho názorech nevím prakticky nic. Jako ostatně nikdo,“ řekl v říjnu 2012 harvardský profesor Roderick MacFarquhar, který se studiem čínských elit zabýval přes půl století. Jeho kurz přitom pouhý rok předtím navštěvovala i dcera samotného Si Ťin-pchinga, která na americké univerzitě studovala. „Více nevědí ani Číňané, kteří se o politiku zajímají. Pro…

Bidenova administrativa řeší ukrajinskou krizi inteligentně a efektivně, její postup by šlo popsat jako „zastrašování plus diplomacie“. Washington hrozí uvěřitelnými důsledky, jež může pro Rusko invaze mít, a zároveň dokázal obdivuhodně sjednotit své evropské spojence. Zatímco odmítá (správně) slíbit, že se Ukrajina nikde nestane členskou zemí NATO, nabízí diskusi prakticky o všem ostatním, od kontroly zbrojení po rozmístění raket. Přesto tato krize odhalila strategickou slabinu.

Média na Západě stále opakují, že komunismus je mrtvý koncept. A to po celou dobu, kdy je nejdynamičtějším státem světa Čína, kterou vede komunistická strana. A když si toho nedávno američtí politolové všimli, definovali čínskou nedemokratičnost jako hlavní problém mezinárodních vztahů. Otázka zní: když se Čína stává velmocí, bude se chovat velmocensky jako se dosud choval Západ?

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.