Všechny články

Několik měsíců před vypuknutím aféry kolem firmy Huawei přišel francouzský deník Le Monde s ohromujícím odhalením: Číňané měli pět let každý den vysávat data z počítačů v sídle Africké unie v etiopské Addis Abebě. Monumentální komplex Čína stavěla a dodávala i veškeré IT vybavení a odborníky na kyberbezpečnost. Tato legrace Čínu stála 200 milionů dolarů a bylo bláhové si myslet, že si je na ničem nevybere. Dar Africe, humanitární štěnice.

Odhaduje se, že v Číně žije kolem 60 milionů křesťanů. Režim omezuje i další náboženské menšiny, například muslimské Ujgury, kteří žijí na západě země. To, že velká část Číňanů velmi pravděpodobně azyl nezíská, naznačují statistiky. ČTK zjistila, že mezi roky 1990 a 2016 získalo tuzemský azyl pouze 17 čínských občanů. Naposledy šlo o šest osob v roce 2014. Přitom mezi roky 1999 a 2006 o azyl žádalo mnohem více čínských občanů než v aktuálním případě. Třeba v roce 2003 české úřady obdržely 854…

Čínské úřady tento týden vyhodily do povětří křesťanský kostel, který stál ve vnitrozemské provincii Šan-si; zbylé ruiny pak srovnaly se zemí buldozery a týmy dělníků se sbíječkami. Je to už druhý kostel, který úřady v oficiálně ateistické Číně tento měsíc zničily, a místní křesťané se proto obávají tažení proti svému vyznání.

Po necelých čtyřech letech se na obzoru opět rýsuje změna. Nový premiér Andrej Babiš se netají svojí skepsí k úspěchu dosavadní vládní politiky a Respektu na otázku ohledně zachování Sobotkova strategického partnerství Česka s Čínou přímo řekl, že takový vztah „nepodporuje“. Teprve se uvidí, co to bude znamenat. Premiérská tiskovka k Číně však zatím není v plánu.

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.