Rok Draka láká dravé české firmy do Číny

01.04. 2012 Podnikání v Číně
Jen letos zamíří z Číny do Evropy investice za více než 10 miliard dolarů. Číňané navíc tvrdí, že Česko patří k technologicky vyspělému světu a mělo by z roku Draka těžit.

nemusí stydět například výrobci těžkých strojů, skla a piva. Potenciál růstu mají ale i obory, jako jsou biotechnologie a letecký průmysl, pro ně se brána do Číny teprve otevírá.

Letecký průmysl

Čínští miliardáři můžou doslova zachránit skomírající výrobu letadel v Česku. Do dvou až tří let totiž přejde řízení letecké dopravy nad Čínou z vojenského na civilní systém, zájem Číňanů o menší letadla a helikoptéry proto strmě roste. „V letectví jsme měli vždy silnou tradici, budeme-li schopni se k této výzvě postavit čelem, pak můžeme uspět a zachránit tento sektor na několik let,“ tvrdí Petr Vávra, ekonomický rada na ambasádě v Pekingu.

Pivovarnictví

O českém pivu má jeho čínský příznivec bohužel jen nejasnou představu. Problém je v tom, že Plzeňský Prazdroj má na tento trh čítající stovky milionů zákazníků kvůli vnitřnímu koncernovému rozdělení trhů dveře zavřené. O jejich otevření proto bojují menší pivovary – Budvar, Zubr, Primátor nebo Černá Hora. Pivo z Česka ale potřebuje vůdce, který by s propagací značky „české pivo“ začal ve velkém. Němci pořádají v Číně „beer festy“, otevírají hospody. Česko by mělo jít podobnou cestou.

Ekologické stavitelství

Pětiletý plán Číny v sobě zahrnuje i rozvoj moderní výstavby. Nejde ale jen o pouhé proklamace čínské vlády. Ta už přiznala holý fakt, že překotný vývoj minulých let poznamenal i životní prostředí země. V další dekádě navíc čeká Čínu rozsáhlé stěhování lidí z vesnic do měst. Jejich budování předpokládá zapojení nových technologií, a ty tu chybějí. Například v Pekingu na ekologicky postavené domy nenarazíte, v létě i v zimě tu naplno běží klimatizace.

Služby

Kvalita služeb v Číně neroste ani zdaleka tak rychle, jako kvalita zboží. Velká část služeb je sice v mezinárodním měřítku neobchodovatelná, stále ale existují takové, které „na dálku“ poskytovat lze. Úspěšné můžou být služby architektů, projekčních kanceláří a energetických auditorů. Perspektivní jsou také finanční služby, které už v podobě poskytování spotřebitelských úvěrů nabízí v Číně PPF Home Credit, nebo projekty v oblasti nemovitostí.

Biotechnologie

Čína sice disponuje méně než deseti procenty obdělávatelné půdy světa, dokázala by ale poskytnout jídlo jedné pětině obyvatelstva naší planety. Biotechnologie mají v tomto prostředí velkou šanci na úspěch. Češi si to uvědomili už loni, kdy se v provincii Chuang-čou konaly česko-čínské technologické dny, a vytvořili v tomto oboru dokonce vývozní alianci. Nejbližší příležitost k jejímu posílení bude v říjnu, kdy v Číně proběhne další mezinárodní konference.

Hračky

Rok Draka je považován za jedinečnou příležitost k nastartování podnikání zacíleného na dětského zákazníka. Letos v červnu se chystá této situace vyžít uskupení několika firem prosazujících na asijský trh postavu Krtka. Ten je v Číně zavedenou značkou, dobře ho znají například z televize a knížek, v hračkářstvích ho ale prakticky nenajdete. Příležitost v Číně by ale měly dostat například i tradiční české dřevěné hračky a hry.

Zdroj:HN

Další články

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.