Čína uvolnila měnu

25.06. 2010 Podnikání v Číně
1,76 procenta - o tolik vzrostla díky uvolnění jüanu pražská burza

Čínské zuby, čínské nehty

»Zpočátku trh zkoušel úrovně kolem pátečních hodnot. Teď ale jüan směřuje k silnému zhodnocení v krátké době,« řekl deníku Wall Street Journal nejmenovaný obchodník na burze v Šanghaji v pondělí, první den, kdy Čína uvolnila světovému obchodu ruce. Vládní představitelé ČLR se uvolnění kurzu dlouho bránili. Jeho posílení by totiž mohlo poškodit tamní exportní firmy. Teď ale čínští vůdci ustoupili globálnímu tlaku a jejich vstřícný, i když pozdní krok je znát na burzách po celém světě. Index Dow Jones rostl v pondělí při otevření o 1,15 procenta, ve stejně zelených číslech se pohybovaly také indexy S&P a Nasdaq. Pražská burza vyšplhala za pondělní obchodování dokonce o 1,76 procenta. Nejvíce se dařilo exportním titulům spojených s produkcí komodit. Například Unipetrol si přidal necelých pět procent. Všude, snad s výjimkou Číny samotné, způsobil tento ústupek záplavu dobré nálady. Čínská měna, jinak také renminbi, totiž není volně plovoucí (jako například koruna), ale její hodnotu stále určuje Čínská lidová banka. Už od poloviny roku 2008 přitom zůstávala na stejné hranici, zatímco čínské exporty rostly. To by za normálních okolností měnu posílilo. Peking byl proto opakovaně veřejně obviňován z devalvace měny a tudíž i umělého posilování domácí ekonomiky.

Praskne bublina?

»Stále je příliš brzy odhadovat, co Čínská lidová banka v následujících dnech skutečně udělá,« řekl agentuře Reuters Callum Henderson, šéf měnového obchodování ve Standard Chartered Bank v Singapuru. Skutečnou otázkou ovšem zůstává, jaké důsledky bude mít uvolnění jüanu pro samotnou Čínu. Zdá se, že ne všichni v zemi budou vnímat nynější rozhodnutí negativně. Například čínské aerolinky nebo banky budou pravděpodobně na silnější měně vydělávat. Při dalším posilování by ale mohli být tvrdě zasaženi někteří exportéři. Už delší dobu se totiž hovoří o tom, že čínský růst není nic jiného než nafouklá bublina. Ačkoliv se ekonomové na tomto názoru neshodnou, nedá se vyloučit, že drobné klopýtnutí způsobené silnější měnou může onu bublinu propíchnout. Najdou se však i analytici, kteří vidí nafouklou bublinu spíše v čínských proklamacích o uvolnění měny. »V následujících šesti měsících nedojde k více než pětiprocentnímu posílení renminbi. Číňané jednají postupně,« tvrdí například hlavní ekonom banky Goldman Sachs Jim O'Neill.

Zdroj:IHNED

Další články

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.