O FILMU: Touha, opatrnost

17.01. 2008 Čínská kultura a tradice
Nový filmový počin oscarového režiséra Anga Leeho se poprvé představí v českých kinech 17. ledna. Chytlavý příběh je prodchnutý prvky odlišné kultury, napětí střídá romantika i erotické scény. Nadšení a naivita mladí tvrdě kontrastuje s chladnokrevnými plány. Příběh ze zcela odlišného prostředí a přesto si dokáže najít cestu ke každému z nás.

Chutná Čechům čína?

České veřejnosti se může film přiblížit mimo jiné i tématem kolaborace, které je stále diskutovanou otázkou české historie. Postava pana Yee zobrazuje navenek chladnokrevného politika se styky ve vysokých kruzích. Zevnitř podkopává bojující Čínu a to se také rozhodne odbojová skupina zatrhnout. Pro českého diváka právě zde vzniká prostor pro vnitřní ztotožnění s filmem ze zcela odlišného prostředí. Hlavní dějová linie se odvíjí v Šanghaji roku 1942. Uprostřed II. světové války se v Číně okupované Japonci zrodí plán děsivé pomsty. Členové studentského hereckého spolku se rozhodnou zavraždit vlivného politika a kolaboranta pana Yee. Z nezkušené skupiny zcela vyčnívá mladičká a charismatická Wang, která dostane za úkol vetřít se do rodiny pana Yee a získat si jeho důvěru. Nikdo však nedokáže předjímat následky mileneckého vztahu, který mezi panem Yee a okouzlující Wang vznikne. Vypjaté scény střídají rozhovory nad starodávnou hrou Mahjongg a drama se nevtíravě stupňuje po celých 157 minut. Literární předlohou filmu se stala povídka uznávané čínské autorky Eileen Čanga. V hlavních rolích se představí hvězda asijské kinematografie Tony Leung, s nímž si zahrála začínající herečka Tang Wei. Eroticky laděný špionážní thriller již stačil získat několik ocenění. Za režii si Ang Lee odvezl Zlatého lva z filmového festivalu v Benátkách a po předchozích úspěších jeho snímků všichni dychtivě očekávají udílení amerických Oscarů. Film ziskal nominaci na "Zlatý globus" v kategorii - nejlepší zahraniční film. Kameraman Rodrigo Prieto byl oceněn Zlatou Osellu v kategorii nejlepší kamera.

Kdo to je Ang Lee?

Tchajwanský režisér Ang Lee na sebe poprvé více upozornil svým druhuhým snímkem The Wedding Banquete (1993) který byl nominován na Oscara®, získal Zlatý Globus a Zlatého Medvěda na filmovém festivalu v Berlíně. Zde začala jeho oslnivá hollywoodská kariéra. Na proměněnou nominaci v Oscara nemusel jeho film dlouho čekat. Roku 1995 ho za scénář získal snímek Rozum a Cit a na další čtyři byl nominován. Do historie světové kinematografie se Ang Lee nesmazatelně zapsal v roce 2000. Tento rok přichází na filmová plátna legendární film Crouching Tiger, Hidden Dragon (v českém překladu Tygr a Drak). Akční fantasy s dobově revolučními trikovými efekty získává Oscara za nejlepší cizojazyčný film, Ang Lee obdržel Zlatý Globus za režii. Film Crouching Tyger, Hidden Dragon si dodnes drží prvenství v kategorii nejvýdělečnější cizojazyčný film v historii kinematografie. Za svůj poslední film Zkrocená Hora (2005) obdržel Ang Lee Oscara® za režii. Ang Lee věnoval velkou pozornost hereckému obsazení. V hlavní roli záhadného pan Yee se tedy představí hvězda asijské kinematografie Tony Leung, zámý např. ze snímků Volavka, Hrdina nebo Hard Boiled. Další známá tvář asijské kinematografie, Joan Chen, si ve filmu zahrála Tonyho manželku – paní Yee. Do herecké biografie této čínské herečky a režisérky patří snímek Saving Face (2004) nebo kultovní Twin Peaks.

Martin Kříž

Další články

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.