Výstava - Čínský grafický design

18.05. 2007 Čínská kultura a tradice
26. dubna – 3. června 2007 na ochozu 5. patra Veletržního paláce, Dukelských hrdinů 47, Praha 7 Výstavu pořádá Národní galerie v Praze – Sbírka moderního a současného umění a Velvyslanectví Čínské lidové republiky v ČR a je součástí komplexu výběrových výstav art & interior.

Výstava CHINA BEYOND GRAPHICS je ukázkou soudobého čínského grafického designu. Představí se zde 150 grafických projevů – plakáty, loga, obaly, přebaly knih nebo materiály k olympijským hrám v Pekingu v roce 2008. Putovní výstava (Francie, Polsko 2006) je uspořádána ve spolupráci s Velvyslanectvím Čínské lidové republiky v Praze. Moderní společnost vstupuje do doby stále různorodějších vizí a grafické techniky také nebyly nikdy tak rozvinuté. Opravdu působivý design vzniká propojením znalostí a kultury, stejně jako spirituálního obrazu současného života. Pozoruhodné tvůrčí myšlenky často umožňují přímo odrážet estetické hodnoty, módu a celkovou kvalitu a úroveň života konkrétní doby. Pronikavý pohled designu získává stále větší význam i jako součást čínské modernizace a nejrychleji se rozvíjejícího průmyslu. Výjimečný design má v mnoha směrech ohromný dopad na společnost a měnící se společenský život. V čínském grafickém designu je zřetelně přítomná i otevřenost a tolerance, vrozená čínské kultuře jako takové. Čínští grafici, ačkoliv vnímají a přejímají myšlenky a vlivy ze zahraničí, nezapomínají ani na svou starobylou a úctyhodnou kulturní tradici. Vynalézavým využitím bohatých a pestrobarevných domácích vzorů a prvků mohou ve svých pracích ztělesnit současné a kosmopolitní rysy, stejně jako moudrost tradičního čínského myšlení a názorů. Stačí letmý pohled, abychom pochopili kvalitu a aktuální vývoj současného čínského grafického designu. Vstupné na výstavu: plné 100 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 150 Kč Otevírací doba: denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin Kontakt pro novináře: Marcela Hančilová (NG) tel.: 224 301 167, 724 501 536, e-mail: hancilova@ngprague.cz, www.ngprague.cz


Další články

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.