Aniččin blog č.9 - Olympiády není nikdy dost

19.05. 2006 Čínská kultura a tradice
A není jí nikdy dost na ulicích, na billboardech, na autobusech i v autobusech, v televizi, v novinách a časopisech, ve škole v učebnicích. V Číně je olympiáda všude. Na Tiananmenu odpočítává velké zařízení, kolik ještě dní, hodin, minut a vteřin do té chvíle zbývá.

Obyčejní lidé prý o olympiádě nevědí dost. Snad i proto se v televizi nedávno objevil šot, kde vemlouvavý mužský hlas (u nás by to asi byl Radovan Lukavský) proslovuje: studovat olympijskou kulturu! Ano. Kulturu. Olympijskou. Čínskou. Krom toho, že bych zase začala naříkat na to, co se jenom v Pekingu kvůli olympiádě všechno bez diskuse zbouralo a kolik lidí bylo odsunuto do paneláků, objevují se v novinách další a další zprávy naznačující, na co se asi můžeme v souvislosti s pekingskou olympiádou těšit. Hesla (a je ještě spousta dalších hesel v podobném duchu) „bohaté pestrobarevné dekorace, zdůraznění zvláštností a příjemné prostředí“ mají dojít naplnění jakýmikoli prostředky. Jak docílit příjemného prostředí ve městě, na které moje před pár dny dorazivší předsudkůprostá sestra reagovala slovy: „A TADY bude chtít někdo sportovat?“ Podle vrátné na naší koleji bylo ten samý den opravdu krásné počasí... No, dočetla jsem se v novinách, že o květinovou výzdobu se nebudou starat především zahradníci, protože jakékoli květiny by v letním pekingském klimatu dlouho nekvetly. Dekorace by tak nebyly dost pestrobarevné, nejspíš by byly naprosto a normálně šedé, protože smog je šedý a smog je jako dekorace pro Peking nejcharakterističtější. Naštěstí disponuje Čína oddanými vědci, kteří již vyšlechtili druhy rostlin (nebo co to ve finále bude) schopné prý přežít a krásně kvést i za extrémních podmínek. Také vyvinuli metody podpory kořenů a přípravky na prodloužení doby, po kterou rostlina kvete. Mimochodem, včera nás učitelka varovala, abychom si nekupovali ty jahody, co jsou velké skoro jako pomeranče, protože asi nebudou zdravé. Hehe. Pravděpodobně pocházejí ze stejné dílny jako kytičky pro olympiádu. Doufejme, že nám při pohledu na celou tu slávu nezpestrobarevní i oči.

Pozn. editora: Aniččin blog je volný žánr, za jehož obsah odpovidá výlučně sama autorka. Ne všechny zmiňované skutečnosti musí nutně vyjadřovat názor redakce www.cinsky.cz

Anna Dostálová
anna.dostalova@cinsky.cz

Další články

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.