Číňané chtějí investovat v Rožnově

12.12. 2005 Podnikání v Číně
Historicky první oficiální návštěva čínské delegace v čele s ministrem práce a sociálního zabezpečení Tchien Čcheng-pchingem ve Zlínském kraji trvala jen několik hodin, přesto naznačila, že nezůstane jen u zdvořilostních frází.

Čínští investoři hned na úvod návštěvy na vsetínském úřadu práce uvedli, že mají zájem investovat peníze do rožnovské společnosti TCT vyrábějící televizní obrazovky. Investice by měla během roku v regionu přinést dalších pět set až osm set nových pracovních míst. Podle českého ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha tato investiční dohoda navazuje na smlouvu o ochraně a podpoře vzájemných investic, kterou ve čtvrtek podepsali čínský premiér Wen Ťia-pao a jeho český protějšek Jiří Paroubek. Ve Zlíně se Číňané setkali s představiteli kraje, zástupci hospodářské komory, místních firem a podnikatelů. Hovořilo se například o partnerství regionu s některou z čínských provincií. "Říkáme ano hospodářské spolupráci, i když mohu jen těžko v dané chvíli srovnat váš kraj s konkrétní oblastí v Číně. Ale určitě budeme hledat," přislíbil čínský ministr. Zlínský kraj hodlá v příštím roce vyslat do Číny regionální hospodářskou misi. "Čína je světovou velmocí s obrovským ekonomickým potenciálem. Naše firmy a podnikatelé by měli dostat šanci na tomto jejím vzestupu participovat," podotkl hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš. Číňany uchvátil výtah a panoramaZástupci nejlidnatější země světa se dočkali i méně oficiálních bodů v doslova našlapaném programu návštěvy. Zážitkem se pro ně stala například jízda legendárním Baťovým výtahem v budově jedenadvacítky. "Na naše hosty rovněž zapůsobil výhled na panorama města," upozornil Lukáš. Ve druhém patře mrakodrapu pak čínský ministr práce zapózoval fotografům a zapsal se do pamětní knihy. Závěr návštěvy se odehrál na Uherskohradišťsku. Kromě návštěvy uherskohradišťské radnice a Slováckého muzea si mohli čínští hosté prohlédnout velehradskou baziliku a v nedalekém vinném sklípku ochutnat místní vína.

Zdroj: MF Dnes

Další články

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.