Musíte být šťastní

18.05. 2011 Reportáže, analýzy, rozhovory
Usilovat o štěstí je nezcizitelné právo, jak zní jedna z nejnabubřelejších frází, které kdy byly napsány. Tento jeffersonovský postoj zřejmě ovlivnil i jinak komisní, zdeúřední čínský zákonodárný sbor, Všečínské shromáždění lidových zástupců.

Čínští oficiální představitelé tvrdí, že rostoucí štěstí je důležitější než rostoucí HDP. Na zasedání byl přijat nový pětiletý plán a byl nadšeně přivítán jakožto projekt "šťastné Číny". Premiér Wen Ťia-pao se však tvářil velmi přepadle, když popisoval úkoly, jež ho čekají. V závěru desetidenního jednání sdělil Wen Ťia-pao novinářům, že zbývající dva roky v úřadu pro něj nebudou "o nic snazší" než dosavadních osm. Obtížné bude podle něj už jen udržet "tygra" inflace v kleci (zákonodárci schválili pro letošek cílovou hodnotu 4 %, avšak v únoru dosahovala inflace téměř 5 %). "Největším nebezpečím" je však korupce. Několik dní před začátkem zasedání byl v souvislosti s obrovským úplatkářským skandálem odvolán ministr železniční dopravy Liou Č'-ťün.

Ještě ty ukazatele

Pětiletý plán od nynějška do roku 2015 stanovuje sedmiprocentní průměrný roční nárůst HDP, ve srovnání s vysoce překročenou cílovou hodnotou 7,5 % pro léta 2006–2010. Čínský premiér prohlásil, že snížit růst, aniž by se zvýšila nezaměstnanost, bude představovat "mimořádně těžkou zkoušku". Řekl však také, že Čína musí změnit strukturu svého hospodářského růstu, který je (řečeno charakteristickou frází) "nevyrovnaný, nekoordinovaný a neudržitelný". Myšlenka propagovat štěstí se rozšířila zemí jako obrovský úsměv počátkem letošního roku, kdy si vlády v provinciích začaly rozvrhovat své vlastní pětiletky. Provincie Kuang-tung vyhlásila, že se stane "šťastným Kuang-tungem". Peking (který je správní jednotkou na úrovni provincie) vyslovil přání, aby jeho obyvatelé žili "šťastným a skvělým životem". Velkoměstská aglomerace Čchungčching, další územně správní jednotka na úrovni provincie, si zase přeje, aby její obyvatelé patřili k nejšťastnějším v zemi. Čínští představitelé dnes často hovoří o tom, že by se měly stanovit "ukazatele štěstí", jež by sloužily k posuzování práce vlády. Oblíbenost slova "štěstí" mezi úředníky je spíše snahou zavděčit se vůdcům v Pekingu a projevit účast s méně zámožnými než známkou skutečného odhodlání změnit zavedené pořádky. Mnohé nižší správní orgány nadále stanovují o hodně vyšší cíle růstu HDP poháněného investicemi, než jsou cíle uložené předsedou vlády. Některé z jeho záměrů, jako výstavba dalších 36 milionů dotovaných bytů do roku 2015, budou vyžadovat spolupráci místních úřadů. Ty se však dovedou takovýmto úkolům šikovně vyhýbat. Wen Ťia-pao není toho názoru, že by se štěstím příliš souvisela politická svoboda. Vloni v srpnu vzbudil mezi řadou liberálně smýšlejících intelektuálů naděje, když učinil celou řadu prohlášení o důležitosti politické reformy. Od té doby však represe vůči disidentům přitvrdily. Desítky lidí byly předvedeny nebo na ně byl uvalen policejní dozor, aby se jim znemožnilo reagovat na anonymní výzvy k rozpoutání "jasmínové revoluce" v arabském duchu, jež kolují po internetu. Aby se předešlo protestům, byla policejní bezpečnostní opatření během zasedání shromáždění ještě přísnější než obvykle. Z úst čínského předsedy vlády zazněla na jeho tiskové konferenci stejná rétorika o potřebě politické reformy jako vloni v srpnu. Došlo i na varování, že by čínské hospodářské zisky mohly přijít vniveč, kdyby se země nedokázala politicky reformovat. Prohlásil také, že lidé musejí mít možnost "kritizovat vládu a kontrolovat ji". Nenabídl však žádný návod, jak by to měli dělat, a zdůraznil, že změna se musí uskutečňovat "postupně", "spořádaně" a "pod vedením strany". Podle Wen Ťia-paa by bylo zavádějící srovnávat čínskou situaci s okolnostmi na Blízkém východě a v severní Africe.

Cíl splněn

Předseda Všečínského shromáždění lidových zástupců Wu Pang-kuo zašel ještě dál, když delegátům sdělil, že se země ocitne nad "propastí vnitřního zmatku", pokud se odchýlí od "správné politické orientace". Rovněž oznámil, že Čína již dosáhla svého cíle nastolit "socialistický právní systém s čínskými rysy". Komunistická strana v roce 1997 prohlásila, že cíle dosáhne do roku 2010, ale nikdy se jasně nevyjádřila, jak se bude hodnotit pokrok. Skupina nezávislých čínských právníků, kteří jsou běžně vykazováni od soudů a pronásledováni policií za to, že se horko těžko snaží hájit oběti státní zvůle, však důvod k oslavám nemá. V rámci vládního zátahu proti opozici zřejmě dochází i k posílení čínského internetového firewallu s cílem znesnadnit používání programů, které umožňují přístup na zablokované zahraniční internetové stránky s citlivým obsahem. Několik čínských serverů nedávno zveřejnilo zprávu, že 11 % respondentů průzkumu veřejného mínění se domnívá, že celonárodní štěstí se posiluje, když se lidé svobodně vyjadřují na internetu. Ještě kdyby tak směli.

Zdroj:Respekt

Další články

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.