Revalvace čínské měny

26.11. 2005 Reportáže, analýzy, rozhovory
Americký vlk se nažral, čínská koza však zůstala celá. Tak lze hodnotit výsledky jednání prezidenta USA George Bushe v Číně. Obě země se již před ním dohodly na omezení čínského dovozu textilu a oděvů do USA do roku 2008. Problém, který způsobil přebytek exportu tohoto i dalšího zboží vyváženého z Číny do Spojených států, je však zatím řešen jen vágně. Jde totiž o podhodnocený kurz jüanu vůči dolaru.

Čína se podobně jako některé další asijské země snaží prostřednictvím nízkého kurzu své měny zvyšovat vývoz. Levný jüan zároveň znevýhodňuje dovoz do říše středu. V červenci byl revalvován o 2,1 %, místo dolaru je od té doby jeho hodnota vázána na koš měn. Na posílení čínské měny se to ale příliš neprojevilo. Ta od té doby zpevnila jen o třetinu procenta a údajně tak zůstává o 27,5 % podhodnocena. Podle Bushe budou Washington a Peking usilovat o to, aby kurz čínského jüanu více odpovídal nabídce a poptávce. Ještě neurčitěji se vyjádřil čínský prezident Chu Ťin-tchao, který konstatoval, že země chce svou měnu reformovat, aby byla obnovena obchodní rovnováha mezi oběma partnery. Podle hlavního ekonoma čínského centrálního statistického úřadu Jao Ťing-Juana má letos růst čínské ekonomiky přesáhnout 9 % a příští rok při nízké inflaci 8-9 %. Přebytek čínské zahraničně obchodní bilance letos převýší 100 mld. dolarů proti loňským 32 mld. dolarů. Deficit americké obchodní bilance vůči Číně má dokonce činit 200 mld. dolarů. Zahraniční rezervy země letos podle agentury Bloomberg vzrotly na 769 mld. dolarů. Čína je zároveň na druhé straně jedním z největších investorů do amerických státních dluhopisů. Jejich nákupy pomáhaly v minulosti posilovat slábnoucí dolar. Z tohoto pohledu nebude posilování jüanu na rovnovážnou úroveň snadnou záležitostí a může mít dalekosáhlé dopady nejen v čínském, ale i globálním měřítku. Mezinárodní měnový fond v tradiční zprávě Číně doporučil, aby Peking raději rozšířil fluktuační pásmo své měny ze stávajících 0,3 % denně, než aby ji opět revalvoval. Nečekaného zastánce získala přitom Čína v nositeli Nobelovy ceny Robertu Mundellovi. Ten konstatoval, že země by měla žádost USA o další zpevňování měny odmítnout, protože tato taktika odporuje pravidlům Světové obchodní organizace (WTO). Posílení jüanu o 20-25 procent by navíc podle Mundella Čínu devastovalo, protože by vedlo k deflaci, snížení tempa hospodářského růstu, omezení zahraničních investic a mohlo by dokonce destabilizovat celou Asii.

František Mašek

Další články

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.