HK gay sex rules

31.08. 2005 People
A Hong Kong judge has ruled that laws prohibiting gay sex by men under the age of 21 are unconstitutional.

The High Court judge, Michael Hartmann, said the current laws discriminated on the basis of sexual orientation. A 20-year-old gay man, William Roy Leung, had challenged Hong Kong's existing laws on the issue. They allow sex between heterosexuals and lesbians from the age of 16, but anyone under the age of 21 who engages in sodomy could face life in prison. The government says it will study the judgement. Mr Hartmann said the current laws were "demeaning of gay men who are, through the legislation, stereotyped as deviant". The laws prohibit "gross indecency" or sexual intimacy between men if one or both are younger than 21. Welcomed Gay rights activists welcomed the ruling, saying that 63 men have been arrested under the laws in the past five years. They said that the law was now unenforceable. "It is a landmark case and a long overdue judgement," said activist Roddy Shaw. "It's the first time that sexual orientation has been upheld as a protected ground against discrimination in a Hong Kong court," he was quoted as saying by the Associated Press. Hong Kong is now holding consultations on the legislation. The territory's security bureau said it was studying the ruling.

BBC

More articles

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.