Čína buduje vlastní orbitální stanici ve vesmíru

01.07. 2021 Čínské komentáře

Ve středu v noci našeho času by měla odstartovat po pětileté pauze první čínská posádka mířící do vesmíru. Jejím cílem bude první z modulů, který tvoří základ čínské vesmírné stanice s názvem Tchien-che, Nebeská harmonie. Celá stanice by měla být dokončena po připojení dalších dvou modulů v příštím roce.

Posádku tří tchajkonautů, jak se čínským kosmonautům přezdívá, vynese z pouště Gobi raketa Dlouhý pochod 2F. Její start bude možné sledovat v přímém přenosu na portálu YouTube. "Kosmická loď a rakety jsou v dobré kondici, stejně jako další zařízení na startovací dráze a vybavení," cituje specializovaný server Space.com Čínskou korporaci pro vědu a technologii v letectví a kosmonautice, která má jednu z hlavních rolí v čínském vesmírném programu. Tchajkonauti zde stráví 90 dní, čímž o dva měsíce překonají nejdelší dobu, jakou kdy čínský občan strávil ve vesmíru. Posádka bude pracovat na stavbě a opravách modulu, s čímž jí pomůže 15 metrů dlouhá robotická paže. Také je čeká několik výstupů do volného vesmíru. V něm by měli strávit více času, než je dosud běžné. "Astronauti opouštějící modul se stanou novou rutinou a doba strávená (ve volném vesmíru) se velmi prodlouží," řekl čínskému státnímu deníku Global Times Jang Li-wej, který byl vůbec prvním Číňanem ve vesmíru a v současnosti je ředitelem Čínského úřadu pro vesmírné inženýrství. Po dokončení stanice se její životnost odhaduje minimálně na deset let. Je proto možné, že bude za pár let jedinou funkční stanicí na oběžné dráze. Životnost ISS pomalu končí, funkční by měla být jen do roku 2028, připomíná britský deník The Guardian.

 

Budoucí vesmírná velmoc
To by pro asijskou zemi, která se podle agentury Reuters snaží být do roku 2030 jednou z hlavních vesmírných velmocí, představovalo velký úspěch. Čína na sebe upozornila už před dvěma lety přistáním na odvrácené straně Měsíce nebo letos v květnu přistáním sondy na Marsu. Zároveň plánuje poslat na Měsíc člověka. Podle australské stanice ABC News by šlo o nejvzdálenější cestu, kterou by člověk ve vesmíru učinil.
A své kosmické úspěchy prezentuje i ve státních médiích. Jedním z faktorů, proč se o vesmíru tolik mluví, je zřejmě i blížící se sté výročí založení čínské komunistické strany, které připadá na začátek července.

Neochota spolupracovat s Čínou
Až skončí ISS, může se stát, že se mezinárodní projekty budou muset obracet na Čínu. I tím by stoupl vliv země ve vesmíru. "Tohle byl vždy cíl čínského vesmírného programu: vybudovat alternativní kapacity, normy a instituce pod vedením Číny," píše server The Diplomat. K pomoci se stavbou čínské stanice svolilo už Rusko a spolupráce na vesmírných výpravách byla nabídnuta i dalším státům - například Indii nebo zemím zapojeným do čínského projektu Pás a stezka, jako je Lucembursko.
"Nebojím se toho, že se Číně daří, ale že naši partneři chodí za Čínou a my se tváříme spokojeně. Necháváme je vybudovat si vlastní vesmírnou stanici," obává se například bývalý americký astronaut Charles Bolden. Severoatlantická aliance tento týden označila Čínu za "systémovou výzvu" a oznámila, že se chce postavit jejím ambicím.

Zdroj: Aktualne

More articles

Nikdo nepochybuje, že Čína je významným hráčem ovlivňujícím mezinárodní ekonomické vztahy. Mnozí se dokonce přiklánějí k hypotéze, že Země Středu (Žong-guò, jak se Čína nazývá ve svém jazyce) jednou bude ekonomickou supervelmocí. K tomuto cíli ale ještě vede dlouhá cesta.

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.