Window of Shangai - Šanghajské okno v Městské knihovně v Praze

19.08. 2009 Čínská kultura a tradice
Projekt „Window of Shangai“j e součástí projektu „China Book International“ a snaží se představit čínskou civilizaci, její kulturu, umění a historii po celém světě.

Mezinárodní projekt „Window of Shangai“ se snaží zviditelnit pokrok v reformách a otevírání se světu. Probíhá už od roku 2003 a spolupracuje v něm více než 150 knihoven po celém světě. Šanghajská knihovna poskytuje knižní dary, aby obdarované knihovny mohly zřídit „okénko“ literatury o Číně, případně konkrétně o Šanghaji, převážně v čínském a anglickém jazyce. Městská knihovna v Praze symbolicky otevřelala své okno 13. 5. 2008 za přítomnosti He Yi, zástupce ředitele šanghajské knihovny a RNDr. Tomáše Řeháka, ředitele MKP. Naše kolekce Window of Shanghai čítá více než 400 svazků a je k půjčení v Ústřední knihovně a knihovně Opatov. Městská knihovna v Praze si vybrala knihy, které najdou i zde, daleko od Číny, své čtenáře. Studenti čínštiny, ale i čínská menšina, která žije na území České republiky, a badatelé a čtenáři se mohou těšit na kolekci knih, jež se věnuje především čínské kultuře. Výběr nejzajímavějších titulů

MLP

More articles

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.