9. ORIENTÁLNÍ SPOLEČENSKÝ VEČER S TANCEM

19.01. 2009 Čínská kultura a tradice
na kterém se kromě ČČS spolupořadatelsky podílejí také Česko-japonská společnost, Společnost přátel Mongolska, Česko-vietnamská společnost, Sdružení Číňanů žijících v ČR, Kontinenty a podporují jej i další organizace. Akce se uskuteční v sobotu 24. 1. 2009 od 18 do 01 hodin v hotelu Belvedere, Milady Horákové 19, Praha 7 a bude navazovat na Lunární Festival vítání roku buvola pořádaný ve spolupráci se Song Feng-yun na 6 místech ČR od 17. ledna 2009.

Tento společenský večer je určen jednak k zábavě v orientálním duchu, ale také k navázání osobních kontaktů s podnikateli, zástupci asijských firem pracujících v ČR, významnými osobnostmi kulturního a veřejného života a s dalšími představiteli firem podnikajících v teritoriu JV Asie a dává možnost strávit příjemný večer u příležitosti asijského Nového roku. K tanci bude hrát do 22 hodin hudební skupina P. Touše „Viadukt“ a od 22:30 hod. rocková skupina Kung Pao. V programových vstupech budou zajímavá vystoupení jako například ukázky bojových umění Ba-gua, orientálních tanců, tradiční Lví tanec, na šamisen zahraje známý japonský umělec, čínské folkové tance zatančí Dětský soubor Mezinárodní čínské školy a Konfuciova Institutu a zpívat bude také Viki a Zuzana Stirská. Své vystoupení předvede také známá čínská zpěvačka Song Feng-yun. Spolupořadatelské společnosti a další sponzoři věnovali zajímavé ceny do Orientální tomboly - například mobilní telefony čínské firmy ZTE Corporation. Bude nám ctí, pokud přijmete naše pozvání na tuto akci. Kontaktujte prosím Organizátora večera – ing. Ivo Gajdoše (ivo.gajdos@seznam.cz), tel.602 44 66 99. Fotky z minulého roku jsou k dispozici na www.ccspol.net – Bál 2008 nebo na http://www.national-geographic.cz/lide-a-kultura/vitani-roku-mysi-1971/ Za Česko-čínskou společnost: Ing. Ivo Gajdoš Pár slov k nadcházejícímu novému roku – roku Buvola: „26. ledna 2009 začíná podle tradičního čínského kalendáře Nový rok, který bude druhým rokem dvanáctiletého cyklu symbolizovaného 12 symbolickými zvířaty zvěrokruhu, a to rokem Buvola. Je to zároveň 26. rokem šedesátiletého cyklu – (současný cyklus začal v roce 1984). Tento zvěrokruh se vypočítává podle oběhu Jupitera. Výběr a řazení zvířecích symbolů jednotlivých roků je prakticky stálé zhruba od 7. stol. před n.l. . Rok 2009 bude delší, protože se vsouvá několik dodatečných dní na vyrovnání kalendáře. Tento způsob počítání času je v Číně neustále živý. Stanovují se podle něj tradiční svátky jako např. jarní svátek Čistoty a jasu, letní svátek Pěti jedovatostí, podzimní svátek Středu podzimu (nejkrásnějšího úplňku) nebo Nový rok. Dále se s ním setkáme při datování uměleckých děl, především tušových obrazů a kaligrafických prací. Všechna znamení zvířetníku jsou mnohovýznamná, v podstatě však hlavně blahopřejná. Buvol je symbolem síly, vytrvalosti a pracovitosti. Doufejme, že bude takový i pro nás. Tradiční zvěrokruh a počítání času podle dvanáctiletého cyklu je bez podstatné změny rozšířeno po celém Dálném východě až dodnes. Po roce 1911, kdy byl v Číně přijat oficiálně západní gregoriánský kalendář, nazývá se tento Nový rok Jarními svátky a tradiční kalendář pak většinou kalendářem zemědělským.“ Dr. Zlata Černá, předsedkyně Česko-čínské společnosti

Martin Kříž

More articles

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.