Chinese car exports top imports

11.12. 2005 Business
Chinese car exports are exceeding imports for the first time, figures show, but officials have warned of possible over-production in the sector.

Exports more than doubled to 135,000 units between January and October while imports fell 1.6% to 128,000. However, exports were largely trucks or low-cost vehicles while imports were far more valuable, tending to be luxury models from the US, Japan and Europe. The Ministry of Commerce said there was a glut of about two million vehicles. Domestic overcapacity could increase further, it said, as new car plants were continuing to be built. 'American future' Ma Kai, minister in charge of the State Development and Reform Commission, said no new steel factories would be approved in principle next year in an effort to stem output.China exports most of its cars to developing countries such as Vietnam, Syria and Algeria. It is looking to increase exports to the US, particularly of trucks and pick-up vehicles which can be produced far more cheaply in China. These already account for nearly 60% of exports. "Exports will surely continue to increase," Yale Zhang, from car industry consultancy CSM Asia, told the Financial Times. "The future (for Chinese vehicle exports) is America." China's economic growth has attracted the world's largest carmakers, with DaimlerChrysler becoming the latest major manufacturer to reveal plans to build cars there.

Source: BBC

More articles

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.