Čína uvolnila měnu

24.07. 2005 Čínské komentáře
Čína včera vyslyšela opakované žádosti Západu a udělala krok směrem k regulérní tržní ekonomice, když po deseti letech uvolnila kurs své měny k dolaru. Až se dnes otevřou burzy, bude jeden dolar stát 8,11 jüanu. Dosud to bylo 8,28 za dolar. Čína svoji měnu zhodnotila zatím jen o symbolická dvě procenta. Podle některých amerických expertů je však "lidová měna" podhodnocena vůči té americké až o 40 procent.

Američanům tlak vyšel...

Ekonomové po celém světě upozorňují, že se jedná spíš o politické gesto. "Čína se podvolila nátlaku USA," píše německý list Handelsblatt. Rozhodnutí totiž přichází ve chvíli, kdy Američané přitvrdili svoji kritiku čínského měnového systému. Podhodnocená měna podle nich čínské zboží v zahraničí uměle zlevňuje a dává tak exportu Číny neférovou výhodu. A prohlubuje obchodní nerovnováhu ve světě. Například americký obchod s Čínou skončil vloni propadem 162 miliard dolarů. Spojené státy před časem dokonce hrozily, že pokud Čína do konce července neuvolní kurs, uvalí Kongres na čínský dovoz obchodní sankce. Včerejší krok tak de facto odvrátil obchodní válku mezi oběma mocnostmi. Někteří pozorovatelé již nyní podotýkají, že "premiérovi ČLR Chu Ťia-paovi se bude během chystané zářijové návštěvy ve Washingtonu lépe dýchat."

...ale chtějí víc

Čínské rozhodnutí včera přivítali jak americký ministr financí, tak šéf centrální banky Alan Greenspan. "Vnímám to jako první krok v sérii revalvací, které lze očekávat v následujících letech," vyjádřil se pro agenturu Bloomberg Paresh Upadhyaya z firmy Putnam Investments. Někteří ekonomové však varují před přílišným optimismem. Podle nich je důležité, zda a jakým tempem bude Čína ve zhodnocování své měny pokračovat. "Zatím je víc neznámých ohledně toho, jak bude nový systém fungovat," upozornil Jan Bryson z investiční firmy Wachovia Securities. I to je důvod, proč mnozí nevěří, že krok Pekingu bude mít okamžitý dopad na obchod. Podle nich by Čína musela revalvovat svoji měnu nejméně o dvacet procent, aby američtí obchodníci, a tím pádem i stát, pocítili úlevu. Kdyby jüan zhodnotil o dvacet procent, schodek americké obchodní bilance by poklesl maximálně o 13 miliard dolarů, uvedli letos v dubnu ve zvláštní studii vládní experti ve Washingtonu.

Stejně zakročila i Malajsie

Čína včera také oznámila, že ode dneška nebude svoji měnu vázat na dolar, ale na koš měn. V něm by měly být obsaženy měny hlavních obchodních partnerů - Evropské měnové unie, USA a Japonska. Jen pár minut po čínském avízu uvolnila svoji vazbu na dolar i Malajsie. Tím pádem v regionu zůstává jedna hlavní měna, jejíž kurs bude spjatý jen s americkým dolarem - hongkongský dolar. "Hongkong je mezinárodním finančním centrem a dolar je pro něj jakousi záchrannou kotvou," řekl agentuře AP ekonom Morgan Stanley Andy Xie. Po zprávě z Pekingu včera stouply světové ceny mědi, zlata a dalších surovin. Posilovaly i měny většiny asijských států, protože po uvolnění kursu jüanu by mělo být jejich zboží konkurenceschopnější.

Eva Hanáková, Václav Lavička

更多文章

Proč se české nevěsty strojí do bílých šatů? Protože je to barva čistoty. Proč smuteční hosté chodí v černé? Protože je to barva smrti a zármutku. Podobně zelená symbolizuje pro Evropany naději a nový život, červená lásku a blankytná nevinnost. Stejně významné jsou barvy i v Číně. Některé významy a způsoby jejich použití se ale od evropských liší.

V Číně byla Nobelova cena vždy ostře sledována jako výraz světového uznání národním literaturám. Skutečnost, že se této pocty až do minulého týdne nedostalo žádnému spisovateli z Číny, se vší její bohatou literární tradicí a významem, přičítaným slovesným uměním, byla pro čínské intelektuály trpkou připomínkou neplnoprávného postavení jejich vlasti na pomyslné stupnici světových kultur v moderní době.

Letos v létě uplynulo vice než sto let od boxerského povstání v severní Číně a jeho potlačení spojenými armádami osmi mocností (Evropa, USA a Japonsko). Kulaté výročí této významné, ale na Západě polozapomenuté historické epizody prošlo vcelku bez povšimnutí, dokud na ně neupozornila jiná kontroverzní, symbolikou nabitá událost: 1. října, v den 51. výročí založení ČLR (a na svátek sv. Terezie z Lisieux, patronky misionářů), vyhlásil papež Jan Pavel II. kanonizaci 120 nových světců z Číny,…

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.